HOE KAKOFONIE ONTSTOND (Updated: 26-01-2020)

Kapelleke-Marktzotten logo Begin 1993 werden de eerste plannen gesmeed om een kapellenfestival te organiseren. Aanleiding daartoe was de viering van het 11-jarig bestaan van Gouda's Dweilorkest 't Kapelleke (1991) en de organisatie van het landelijke dans- en muziekfestijn de "Intrada" door C.V. de Marktzotten (1992). De gedachten gingen uit naar een kwalitatief hoogwaardig festival vr en dr blaaskapellen, waar zowel de muzikanten als het publiek een hele leuke avond moesten kunnen beleven.

In samenspraak met festivals in Dordrecht en Eindhoven sloot Kakofonie zich toentertijd aan bij een jaarlijkse cyclus van kapellenfestivals in de maand januari. Op 22 januari 1994, nog geen jaar na de eerste plannen, was het zover en ging met 14 kapellen de eerste Kakofonie van start.
In 2010 hebben de muzikanten van 't Kapelleke besloten om na 30 jaar met een groot feest een streep te zetten onder hun muzikale activiteiten, maar Kakofonie gaat gewoon door en de (ex)Kapelleke-leden zijn nog steeds bij Kakofonie betrokken
Inmiddels zijn er legio festivals, maar nog steeds is Kakofonie een begrip en de opzet blijkt nog steeds een schot in de roos. We zijn dus rap op weg naar alweer de 28e editie van Kakofonie!