DE OPZET VAN HET FESTIVAL (Updated: 28-01-2007)

De Kakofoon Sinds de eerste editie van het festival in 1994 kan Kakofonie zich jaarlijks verheugen op een grote belangstelling. Dit succes van Kakofonie is zeker te danken aan de opzet van het festival. Kakofonie is voor alles een festival (feest dus) en geen wedstrijd waar het gaat om het winnen van prijzen. Door een ongedwongen sfeer, een feestelijke entourage en de begeleiding van de deelnemers door onze gastvrouwen en gastheren proberen wij het de kapellen optimaal naar het zin te maken en dat blijkt elk jaar goed te lukken.
Al de deelnemende kapellen tonen het publiek hun muzikale kunsten en dingen mee naar de gunst en waardering van het publiek. Onderling bepalen de door de kapellen afgevaardigde stemmingmeters wie hierin het meest geslaagd is en zich een jaar lang de trotse bezitter van de fraaie wisseltrofee "De Kakofoon" mag noemen.

De overwegend amateur muzikanten hebben heel wat in hun mars. De tijd van hoempapa is grotendeels verleden tijd en tegenwoordig passeren ook muziekstijlen, als jazz, pop, rock en nederlandstalig de revue. Door de inbreng van de muzikanten is Kakofonie een festival geworden waar het publiek op af komt en zoals u in de deelnemerslijsten kunt zien waar ook de kapellen op afkomen vanuit de regio en een groot deel van de rest van Nederland. Tegenwoordig moet er zelfs geloot worden, omdat er meer dan 14 kapellen inschrijven en 14 kapellen is, met in z'n totaliteit zo'n 250 muzikanten, echt het maximum. Met dit aantal kunnen wij een meer dan volwaardig programma samenstellen, waarbij zowel publiek als de deelnemers volledig aan hun trekken komen.

Hoewel het plezier voor de orkesten en het vermaak van het publiek voorop staat, kent Kakofonie toch een aantal regeltjes. Die regeltjes zijn verwoord in de feestartikelen. Deze feestartikelen zijn geheel in de stijl van het festival opgesteld.